Wednesday, 28 September 2011

Sesuatu Untuk Direnungi

Assalamua'alaikum wbt...

How are u, my dear readers? Do u miss me??? Ahaks!!! ~_^ Maaflah, baru sempat utk update blog ku yg 'trchenta' ini.. =) Ok lah, entry kali nie aku tulis khas utk statement yg prnh aku kongsikn kat wall fb  aku dlm smggu yg lps..



‎"Carilah bakal ibu/ayah untuk anak-anakmu, bukan isteri/suami buatmu... Apa yang pernah kita lakukan pada hari ini akan menjadi baja yang merosakkan anak-anak kita nanti... Anak yang soleh akan lahir dari ayah dan ibu yang soleh dan solehah…"

(¯`*•.¸(◕‿◕)..Sungguh beruntung seorang LELAKI memiliki CINTA PERTAMA seorang WANITA..dan sungguh beruntung seorang WANITA memiliki CINTA TERAKHIR seorang LELAKI..(◕‿◕) ღ¸.•´¯)



Hmmm... Rasanya mudah je kan utk korang faham dgn statement kat atas nie?

In my opinion, aku sgt lah brsetuju dgn 1st statement tu. Lihat saja bagaimana ibu dan ayah Imam Al-Ghazali mndidik & mnjaga diri mereka sehingga lahirlah seorang ulama yg faqih sprti Imam Al-Ghazali yg trkenal shgga ke hari ini. Kat cnie aku bukanlah brmaksud utk ajak korang mndidik diri jd baik spya anak2 kita nnti jd org yg trkenal, tp biarlah anak2 kita nnti mnjadi seseorang yg brguna buat agama dan masyarakat. Baik yg kita lakukan arinie, akan baiklah utk anak2 kita nanti. InsyaAllah!

Skrg nie, cuba korang teliti balik makna doa utk ibu bapa yg korang selalu baca selama nie:


Aha! Apa plk kaitannya doa nie dgn prkara yg aku sampaikn kat atas tu ek? Sbnrnya, mksd aku mcm nie... Contohnya, klu kita mnderhaka atau wat sesuatu yg x baik kat mak ayah kita arinie, mcm tu jgk la yg anak2 kita akan buat kat kita nnti. Malah mungkin lbh dahsyat lg. So, mmg sgt sesuai la dgn ayt nie, apa yang pernah kita lakukan pada hari ini akan menjadi baja yang merosakkan anak-anak kita nanti... kan???

Next, let's move to the 2nd statement plk. Errr...sbnrnya aku xde apa nak komen pun utk 2nd statement tu. Saja2 nak wat gempak sbnrnya. Bkn apa, sebagai penutup entry kali nie je.. Hahaha.. ^^ Ok lah, jmp kat entry seterusnye ea.. =)

Monday, 19 September 2011

Anugerah Sahabat

Assalamu'alaikum, my dear readers... ^^

Mood aku skrg sgt2 lah HAPPY!!! ^___^ Hah, nak tau x sbb apa aku happy??? Aku happy sbb ALLAH dah kurniakan aku sahabat2 yg sgt baik. Sahabat yg akan ada brsama aku bukan saja waktu senang, malah waktu aku susah. Mereka tetap setia berada di sisi aku, menyokong dan memberi semangat kat aku. Alhamdulillah.. =)

Sbgi prmulaan kisah, aku nak brterima kasih kat dua org sahabat aku yg sudi belikn n bg aku hadiah smpna birthday aku mggu lps.. Ok, meh aku tunjuk n citer apa hadiah yg diorg bg ea.. ~_^


selendang biru - hadiah pemberian my dear roommate,
Maliah binti Abdullah @ Mahmad a.k.a kak Melly.. ^^

Kisahnya, kak Melly nie kuar pi Jitra Sabtu lps. Byk la jgk dia beli brg2 kprluan + stok2 makanan. Hehehe :D Then, mlm tu dia ada la try satu selendang nie. Selendang hitam yg dia baru beli. Cantik!!! Aku pun suka tgk selendang tuu.. :) Dan tiba2, sblm tido tu dia bg satu beg plastik kat aku. ApaKAH??? :-O Jeng...jeng...jeng!!! Hah, selendang biru tuu lah yg kak Melly bg kat aku.. ~_^

katak ke buaya nie??? ~confused~

BamBam si katak 'ijo' - hadiah nie my bff, Liyana binti Khairuddin yg bg.. ^^

Bru dpt ptg td nieh! Hihihi :D Beria2 dia text bgtau ada jmp something n nak tunjuk kat aku. Igtkan apa bnda alah laa. K0wt2 la lipas yg dah mati scra tragis dlm bilik aku bbrpa hari yg lps. Rupa2nya si BamBam nie.

Actually, nama BamBam nie pun Liyana la yg bg. Knp BamBam? Sbb ia temBAM.. Hahaha :D 0k, alasan si Liyana nie pilih BamBam nie n then hadiahkn kat aku adlh sbb dia nak tambah koleksi prince frog aku. Sbbnya sblm nie aku dah ada cawan n jam meja yg brcirikan K.A.T.A.K nie.. Dia plk mmg sgja la pilih BamBam nie utk mlgkapkn koleksi aku. Hahaha... X pasal2 je aku jd pgumpul + pggemar brg2 brorientasikn KATAK #_#

Aku baru brcadang nak beralih arah dari 'putera katak' ke 'sang kumbag'. Tp, blm smpat wat pape dah ada yg mggalakkn aku utk stay tuned dgn mr.froggy nie.. Adesss~~~ Apa2 jelah.. ~_~

Next, aku nak smpikn special thanks aku kat kwn2 se-matrik dgn aku trutama teman2 se-praktikum aku, A1P3 sesi 08/09. Knp??? Sbb aku n family sgt2 trharu bila diorg dari Tangkak, dtg umah aku kat Segamat utk brziarah, dua hari lps arwah mak aku meninggal.

singgah dinner masa otw blk dari umah aku

Dan semua tu xkan dpt trlaksana tanpa bantuan dari Ayah Aji. Sbbnya kwn2 aku nie xkan dbenarkn kuar klu x ada lecturer yg iring diorg. Dan dgn kedatangan diorg nie jgk la, smgt aku brtmbh kuat utk kmbali semula ke KMJ, wlupun lps tu aku cuti lg smpi smggu sbb demam. Huhuhu...

Ayah Aji with Zailie, Naim n Eday

Wat semua sahabat dan teman2 ku yg lain, korang jgn kecik ati ea wlupun x ada kisah pasal korang yg aku kongsikn kat cnie. Wlupun x ada dlm nie, kisah korang tetap ada dlm ati aku, trsimpan kemas dan rapi dlm lipatan kenangan aku. InsyaAllah, aku akn kongsikn dlm entry yg lain plk nnti ea.. ~_^ Tp, ada satu kisah khas antara aku dgn seorg sahabat aku nie yg dah pun kami kongsikn. Klik link nie, Ketika Ukhuwah Berusrah ^^

Lastly,
“Ya Allah, Engkau kurniakanlah kebahagiaan dan kesejahteraan buat sahabat2 ku ini sebagaimana aku merasa bahagia beroleh sahabat seperti mereka. Berkatilah usaha dan rezeki yang Engkau kurniakan buat mereka. Semoga mereka sentiasa di bawah lindungan rahmat dan kasih sayangMU juga redhaMU. Amin!”

Wednesday, 14 September 2011

Happy Birthday i-Sha!!! ^^

Assalamu'alaikum!!! ^^

Bismillahirrahmannirrahim...

Allah selamatkan kamu,
Allah selamatkan kamu,
Allah selamatkan Siti Aishah,
Allah selamatkan kamu!

happy birthday to me,
happy birthday to me,
happy birthday to me, Siti Aishah,
happy birthday to me... ^^


Alhamdulillah, hari nie genaplah usia aku 21 tahun mgikut kalendar Masihi ~_^

Dlm entry kali nie nk brcerita ckit pgalaman aku sambut birthday aku.
Klu masa sekolah rendah dlu, xde ape yg mnrik sgt sbb aku pun x igt sgt dah. Hahaha... Masa kecik2 aku just tau yg hari tersebut adalah birthday aku. Tu je...

NO cake dlm sambutan birthday aku masa zaman sekolah dlu. Biasanya tiap kali birthday aku, aku akan mintak arwah mak masakkn bubur kacang hijau utk aku. Dan sejak aku tau tarikh birthday aku ikut kalendar Hijrah, aku akan pastikan aku ada sehelai baju baru utk birthday aku. Bubur kacang utk birthday ikut kalendar Hijrah, baju baru utk birthday ikut kalendar Masihi..
[brgantung pd keadaan time tu jgk laa] hehehe :D

Baju baru tu x semestinya baju yg dbeli smata2 utk birthday tau. Baju baru tu mgkn dah lama dbeli, tp belum pernah dpakai lg sbb x brkesempatan. Maka, aku akan jadikan ia baju birthday aku ^^
Tak kisahlah smada baju kurung or t-shirt ke, yg pntg ada baju birthday utk aku tahun tu
[tp kebanyakknnya baju kurung laa.. sbb nnti raya dah save xyah beli baju raya byk2..
sepasang ckup!]

Brbeza plk sambutannya bila aku dah masuk u nie. Dah ada kek [tp x main tiup2 lilin ea..]
Tp tetap ada baju khas utk birthday. Dan tp lg, baju tu mgkn bukan baju baru yg betul2 baru. Baju tu mgkn baju yg dah pernah dpakai sekali or dua kali mcm tu laa. 'Baru' dpakai bbrpa kali je... ~_^

Dsebalik tu, aku selalu jgk amek kesempatan atas kepandaian akak aku wat kek coklat [kek coklat akak aku nie lain dr yg lain tau!] Aku akan mintak dia watkn kek coklat utk aku. Smada kek tu aku dpt in advanced atau pun dah overdue dah.. hahaha =)

inilah akak aku (kak Watie), yg aku suka kek coklat dia tu ~_^
hmm.. smpi bju kitorg pun nk kaler coklat gak.. ahaks!

Tapi...tahun nie nmpk gayanye x dpt la aku kek coklat akak aku tuu. Pdhal aku dah mintak lme dah, sebelum aku cuti sem pghujung bulan 5 aritu.. huhuhu
Xpe, wlupun aku x dpt kek coklat akak aku, tp aku dpt kek batik abg aku. hihihi... suka3!!! ^^

ini plk abg aku (kang Iman),
pmbuat kek batik yg plg aku suka

Oh ye! Sama mcm tahun2 yg sudah, birthday tahun nie tetap ada baju baru khas utk my birthday ~_^ Jubah! Pemberian dr akak aku sbgi ganti kek coklat [pndgn aku je nie]...hik3 :D

So, mcm mna plk dgn sambutan birthday aku kat u tahun nie ek?? Apa agaknya yg blh aku buat???

Pi kuliah la, apa lg cik Aishah oiii... hahaha :P

Dan oleh sbb tu, dah kna tido dah nie. Wlupun mata xde la mengantuk tahap dah xleh nak bukak, tp kna tido jgk sbb esok ada kelas.


NitezZzz...
~..tata..titi..tutu..~

Sunday, 11 September 2011

Semester Baru

Assalamu'alaikum...


Hari nie 11 September 2011 brsamaan dgn 13 Syawal 1432H adlh hari pertama utk aku dlm semester yg baru nie, semester 5! Mcm biasa, ada jelah azam aku utk mmulakan sem baru nie. Tp, xtau la sjauh mana azam yg aku tanam tu akan trcapai ~_^ hehehe :D


Pape pun, aku akan brusaha sehabis baik dgn kudrat aku nie utk mnjayakn semester kali nie. Semoga berkat setiap ilmu baru yg akan aku peroleh spnjg semester nie dan diredhaiNya. Amin! Amin! Amin!


Utk mgukuhkan lg semangat aku nie, aku dgn senang hati nk share gmbr2 kat bawah nie ^_^
hihihi

with Ima

with Yana

3 'mambang ijo'


Hah, ckup2 la tu dgn 3 gmbr nie. Gmbr2 lain akan di'tepek' kat lain entry plk.
^^ Salam Perjuangan!!! ^^

Thursday, 8 September 2011

Memori Lagu Raya

Assalamu'alaikum...

0k! Mood skrg nie adlh mood mgemas brg ^_^ Sbb mlm nie aku dah kena naik bas, pulang ke bumi Sintok utk mmulakn semester yg baru. Semester 5! Ya Allah! Dah sem 5 dah? Mcm x percaya je.
Rasa mcm baru aritu aku mnjejakkn kaki, mndaftar kat UUM. Skrg nie nak blk semula ke UUM utk smbg semester yg ke-5 plk? Cepatnya masa berlalu... Pape pun, semoga dpermudahkn segala urusan ku nanti. Ameen!

Hah, yg sbnrnya aku bknlah nak cerita pasal tu. Aku nak 'story-mory' pasal bnda lain sbnrnya.
Aku nak cerita pasal lagu raya kat bawah nie. Mood raya lagi kan ~_^


Aha! Knp plk dgn lagu nie? Sbnrnya 1st time aku dgr lagu nie raya tahun lps. Masa tu mlm rehearsal utk mjls sambutan hari raya utk DPP Tradewinds (DPP Tradewinds nie nama hostel aku kat UUM tau.. ^^) Tp aku dgr masa tu bkn the original version lah. Aku dgr sorg senior nie nyanyi masa dia dtg wat latihan kat dewan. Dia akn perform lagu nie masa majlis tu nanti.


Xtau knp, aku terus trjatuh hati kat lagu nie bila dgr brother tu nyanyi (jatuh hati kat lagu tau, bukan brother tu) hahaha.. Jatuh hati smpi trasa mnusuk ke kalbu lah sng ckp ~_^ Brsungguh2 tau aku cuba dptkan lagu nie dr member sbb masa tu aku xtau apa tajuknya. Hehehe... But, honestly...rasa sayu tau dgr lagu nie. Lg2 masa tu aku jauh dr bapak, jauh dr family. Tu yg rasa sayu tu dtg brtandang smpi trlebih2. Hik3 :D

Dan smpi skrg, rasa sayu tu tetap ada tiap kali aku dgr lagu nie. Selain drpd rasa sayu, aku tetap rasa happy sbb aku akan trigt kenangan spnjg aku jd AJK mjls sambutan hari raya tu. Brmula dr mlm rehearsal sampailah mlm kejadian. Nak tau?? Kitorg siap brkaraoke lagu2 raya masa mlm rehearsal tu. Tp x lme sbb pgrah projek dah pndg dgn pndgn yg mmbawa mksd suruh kitorg smbg wat keje blk. Hihihi :D Pape pun, tetap seronok! Best sgt3!!! ^^

antara tetamu yg plg awal dtg
Hawa, Fad, Yana, Piqa

0k, tu jelah dlu yg aku nk kongsikn dlm entry kali nie. Nk smbg kemas brg, nk check klu2 ada yg still trtinggal. Klu blh pos xpe, klu yg xleh? Jenuh plk aku nk blk amek brg yg trtinggal tuu kang. Hihihi ^^ 0k! Daa~~~

Wednesday, 7 September 2011

Hari Pendaftaran!

Assalamu’alaikum n selamat pagi semua!!!

Semoga sihat dan ceria2 selalu ^_^

Aha! Knp plk dgn hari pendaftaran ek??? Pendaftaran apa plk??? Hehehe... Sebenarnya hari nie merupakan hari pendaftaran anak saudara aku yg sulong kat universiti - UKM (ttba rasa ayat nie ‘ter’sangatlah skema.. hahaha) Dah besar dah anak saudara aku tu.. [klu anak saudara aku tu dah besar, aku nie dah tualah ek? hmmm.... #_# takde la tua sgt pun.. hik3 :D]

Perasaan aku skrg nie sgt2 lah truja. Senang ckp, excited lah! ^^ Teringat waktu aku mendaftar kat UUM 2 tahun lps. Cuak ada, happy ada, sedih ada, mcm2 la perasaan yg mmunculkn diri pada dan tika saat tu. Jauh tu perjalanan dr selatan sampai ke utara! Diam x diam, dah 2 tahun pun aku lalui kehidupan aku as a student kat Universiti Utara Malaysia, Sintok, Kedah nun. Ttba rasa excited utk kembali berkelana di bumi Sintok.. UUM, nantikan kepulanganku ke pangkuanmu! cewwaahh! ~_^

Eh, apsal jd citer pasal aku nie? Salah2! Ok, kembali ke topik asal. Hahaha...

Honestly, aku mmg rasa sgt2 excited bila dpt tau anak saudara aku dpt smbg bljr kat u. Wlupun anak saudara, bkn anak sendiri, tp aku rasa happy sgt! Dah mcm anak sendiri yg dpt peluang smbg study kat u. Mcm nie ke perasaan bapak masa aku mula2 dpt tawaran smbg bljr kat u dlu? Mcm nie ke perasaan abg n akak ipar aku bila tau anak diorg dpt smbg bljr kat u? Mcm nie ke perasaan setiap mak ayah kita? J0m, sama2 kita renungkan...

Pape pun, aku tetap doakan yg trbaik wat anak saudara aku tu wlupun x dpt nk hntr dia mendaftar utk brhadapan chapter baru dlm kehidupan dia.

To Siti Nur Hidayah binti Amir, all the best!!! ~_^
Moga Dayah blh jd cth wat adik2. Bibik sayang Dayah ^^


Tuesday, 6 September 2011

Kenali Diri Ku

Assalamu’alaikum wbt & selamat sejahtera dunia! ^^

Brsesuaian dgn tajuk entry nie, kali nie aku nak bgtau la ckit pasal diri aku nie..

1. nama aku yg dah brdaftar kat pjbt pndaftaran ngra ialah Siti Aishah (just call me aishah.. ramai je yg pggl aku sha sbnarnya)

2. aku nie anak bongsu drpd 9 org adik-beradik (org ckp anak bongsu nie manja.. manja2 anak bongsu nie brtempat, ok..)

3. dlm kad pgenalan aku nie Melayu.. tp sbnrnya aku nie Jawa tau! hahaha.. (so, jgn plik klu ttba ada entry aku yg korg x fhm apa yg aku mmbebelkn ea.. hehehe)

4. anak saudara @ anak buah (atau apa2 la korg pggl) dah ramai dah.. dah x ckup nk kira guna jari tangan je..

5. aku sekolah rendah kat Sek Keb Kampung Jawa n sekolah menengah kat Sek Men Keb Dato’ Bentara Dalam Segamat

6. dlm pada tu, aku jgk bersekolah kat Sek Agama Kampung Jawa.. dari darjah 1 smpi darjah 6.. then, smbg setahun lg utk darjah khas plk (darjah khas nie, kelas tiap2 hari sabtu je tau.. smggu skli ~_^)

7.  lps SPM aku smbg bljr kat Kolej Matrikulasi Johor (KMJ), Tangkak dlm bidang perakaunan

8. skrg nie aku ngah continue study Bachelor in Business Administration kat Universiti Utara Malaysia (UUM), Sintok, Kedah

9. aku bukanlah penggemar sayur.. senang ckp, aku tak makan sayur!!!

Hah! Tu jelah yg aku blh bgtau setakat nie.. Cukuplah 9 kan.. (knp 9 je?? sbb angka 9 nie aku rasa byk kaitannya dgn aku..) ~_^ Nak tau lebih, kna la follow blog aku nie.. hehehe (sbnarnya tu alasan nk bg orang singgah jengah2 lg blog aku nie lain kali.. hahaha)

Orait! See you next time.. ^_^

Saturday, 3 September 2011

Syawal 1432H - 2011M

Salam Aidilfitri!!!

hari nie dah 5 Syawal 1432H.. dah nak masuk seminggu dah kita brhari raya kan? sekejap je masa brlalu mninggalkn kita.. alhamdulillah, tahun nie aku dpt brsama2 dgn bapak mnyambut puasa selama sebulan n sama2 membuat persiapan utk raya..

dan Syawal kali nie mrupakn Syawal ke-3 tanpa mak..

aku x rasa excited lgsg utk braya tahun nie.. wlupun baju raya dah aku siapkn awal2 lg, tp smgt utk raya x jgk dtg.. mgkn sbb tahun nie 2 family abg aku je yg braya kat umah dlu.. adik-bradik aku yg lain, yg dah brkeluarga braya kat umah mertua msg2.. sbb tu laa agaknya kot.. (atau sbnrnya aku sgt2 rindukn kehadiran mak di sisi ek? hmmm...)

1 Syawal 1432H
bapak with keluarga kang Iman n keluarga kang Romzi

ok! xmo sedih2.. pape pun, raya kedua umah aku dah start riuh dgn kpulangan anak2 saudara ku.. keletah diorg la yg wat aku rasa suasana raya tuu.. tgk baju raya diorg yg cantik2, yg 'kiut-miut' tu, rasa meriah je.. baru rasa raya! ^^ hihihi


raya pertama aku ngan family 'tutup rumah' dgn braya ke rumah at0k aku n ke rumah saudara2 yg ada dlm Segamat je.. raya kedua kitorg 'tutup rumah' jgk.. tp kali nie jauh sikit langkah kaki kitorg.. braya ke-luar daerah plk.. ke Melaka.. ^^ hehehe


2 Syawal 1432H
@ Melaka

start raya ke-3 aku ngan akak aku dah jd 'org tua', duduk kat umah teman bapak tggu tetamu dtg braya.. hahaha.. bg chance kat abg2 n akak2 aku yg dah brkeluarga nie braya plk.. ~_^


2 Syawal 1432H
@ Melaka

hah, itulah sikit cerita dari aku utk Aidilfitri kali nie.. xtau nak tulis apa lg sbb mood aku masa tulis entry nie ngah mood sedih sikit2.. sbbnya, adik-bradik aku msg2 dah blk umah msg2 dah utk mneruskan kelangsungan hidup.. kat umah plk tggl bapak, aku n sorg akak aku je.. tu yg nk feels sad dlu jap.. hik3

ok! adios, amigos..
^^ salam lebaran ^^
Usagi Sailor Moon - Pen Handwriting