Friday, 31 August 2012

Blogku 1 Tahun

Bismillahirrahmannirrahim...

Merdeka! Merdeka! Merdeka! Merdeka! Merdeka! Merdeka! Merdeka!
Selamat menyambut ulang tahun kemerdekaan Malaysia yg ke-55 tahun. Juga selamat ulang tahun yg pertama buat blog kesayangan ku nie. Hehehe :D


Ok2, entry kali nie bkn nak cerita pasal merdeka or birthday blog aku nie.
Tapi aku nak cerita pasal...~

Macam nie, siang td saat aku duduk kat opis sorang2 dari pagi sampai la ke petang (huhuhu.. sedih2), aku terdengar lagu nie kat radio. Ntah knp, ttbe je aku rasa sayu dgr lagu nie. Terkenang pengalaman pertama aku menghabiskan raya kat KL. Rindu kenangan lebaran2 yg lalu. Rindu sgt2 dgn family aku even skrg nie aku dah duduk dekat dgn mereka. Ok, jgn salah faham. Mood lagu nie mmg la riang ria raya, cuma aku je yg ttbe rasa lain macam. Syahdu je rasanye.

Bila difikirkan blk, mmg aku sndri tak sangka dan tak percaya yg skrg nie aku sedang hidup di KL. Sejak kecik wlupun aku selalu je ke KL, pi rumah abg or kakak aku, tapi aku tak pernah berani utk membayangkan yg satu hari nanti aku akan turut serta mengharungi hidup kat KL nie. Sekarang, lihat apa yg berlaku. Aku kini berdiri di bumi Kuala Lumpur, brsma2 menjalani kehidupan di Kuala Lumpur yg penuh dgn 1001 ragam manusia.

Pape pun, aku tetap bersyukur yg hingga ke hari nie ALLAH masih mengurniakan aku kekuatan utk terus menjalani kehidupan di dunia pinjaman nie. Alhamdulillah! Dan sempena ulang tahun kemerdekaan Malaysia hari nie, semoga kita turut sama2 memerdekakan minda dan fizikal kita drpd prkra2 yg dlarangNya. InsyaAllah!

nie la lagu yg aku maksudkan

Wednesday, 15 August 2012

Novel - Contengan Jalanan

Assalamu'alaikum wbt!
Apa khabar semua? Semoga sihat dan ceria2 selalu dalam meniti hari2 terakhir Ramadhan kali nie.

Ok lah, entry kali nie aku cuma nak kongsikan sikit pasal satu novel karya Hlovate nie.
Tajuknye 'Contengan Jalanan'.


Novel nie ada 2 part. Yg 1st mengisahkan pasal perjalanan Affendy mencari Tuhannya dan yg 2nd plk kisah perjalan Ku Kamaruzzaman mencari Tuhannya.
Serius! Mula2 baca mmg mcm 'jenuh' jgk la. Sebabnye aku tak berapa nak faham terms2 yg digunakan [kalau nak tau apakah terms yg aku maksudkan, silalah baca sendiri ye]. Tp, start menarik bila perjalan mencari Tuhan tu bermula. Lg2 kembara si Fend (Affendy) dan Chad (Irsyad) ke bumi kanggaru dlm bulan puasa. Mmg kena sgt la aku baca time Ramadhan nie. Terasa menusuk ke kalbu!
Secara keseluruhannya, daripada 5 bintang, aku blh bg 4 setengah jelah. Sebab ape tak cukup kan je yg setengah lg? Semua tu sebab terms2 yg aku tak faham tu la. Hahaha ~_^

Ok, nak out dulu. Dah nak masuk waktu berbuka dah. InsyaAllah raya nanti aku sediakan satu entry baru ye. See you next time!
Selamat berbuka ^_^

Usagi Sailor Moon - Pen Handwriting