Friday, 30 August 2013

3 Bulan Lagi

30 Ogos 2013 - 30 November 2013 : 3 bulan lagi

Ape bnda yg 3 bln lg tu? Knp dgn tarikh tu? Jeng! Jeng! Jeng!
Meh cnie aku bgtau ada apa dgn tarikh tu. Sila bce announcement kat bwh nie.

"UUM : UNIVERSITI PENGURUSAN TERKEMUKA"
(THE EMINENT MANAGEMENT UNIVERSITY)

UUM ONLINE: SUKACITA dimaklumkan bahawa Universiti Utara Malaysia (UUM) akan mengadakan Majlis Konvokesyen Ke-26 Universiti Utara Malaysia seperti berikut:

Tarikh : 30 November – 3 Disember 2013 (Sabtu – Selasa)
Tempat : Dewan Mu'adzam Shah, UUM


Hah, korang dah faham dah kan ape yg aku cube sampaikan..?? Bagus...! :tup

Huhuhu.. Punye lama nak tunggu konvo. Lbh dr setahun dari tarikh aku hntr report praktikal aku tau. :@ Aku hntr report 11 November 2012. Dan aku tak rse la aku dpt konvo pd hari pertama 30 November 2013 tu. Mgkn 2nd day, mgkn 3rd day, or mgkn jgk last day. :( (tapi klu dpt 1st day tu pun bgus jgk. alhamdulillah! ^_^)

Aritu, lps je kluar tarikh yg official nie, aku mmg jd down abes. D0k sms dgn member, dia ckp nak 'blk kg' naik flight bagai. Tp aku yg tgh down wktu tu, x rse excited lgsg. Smpi dia pun perasan and ckp, dia x prnh tgk aku sedown tu. Putus cinta pun x mcm nie! >.< (pernah putus cinta ke, aishah?? hehehe)

Bak kata member aku tu, "nie klu kawen, dah blh dpt anak sorang tau, sha. hahaha" :P Btl jgk kn? Murah rezeki, dah dpt ank sorang. Itu klu rezeki dpt sorang, klu rezeki dpt kembar?? Hah, x payah la den nk smbg ayt pnjg2.

Penantian tu satu penyeksaan tau! Huhuhu :~

Buat mse skrg, terus terang ckp, rse excited aku utk konvo mmg dah gone. Harap2nye akan dtg blk la rse tu. Yelah, nie la 1st time aku nk konvo kan. Dpt raikan ramai2 dgn keluarga and kawan2. Andai kata ade rezeki smbg bljr, konvo, mse tu mgkn dah x semeriah mcm konvo prgkt bachelor degree nie. :||

Pape pun, korang doa2kn la utk aku ea. Aku pun nak merasa pakai jubah konvo jgk!

(atau mgkn Allah nk bg aku pluang gunakn mse yg ada nie utk kawen dlu kot! :brow hahahaha.. xP)

Ok lah, see you all next time. Thanks sbb sudi bce aku mmbebel kali nie. :i

Wednesday, 28 August 2013

Majlis Selawat

Bismillahirrahmannirrahim.
Assalamu'alaikum. Apa khabar semua? Semoga sihat dan ceria selalu. :)
Hari nie dah 21 Syawal 1434H.

Entry kali nie aku nak kongsikan sikit aktiviti aku dan keluarga pada hujung minggu lepas.

Pagi-pagi Sabtu, aku dan Bapak dah bersiap-siap nak bertolak pi Melaka untuk hadirkan diri dalam Majlis Malam Cinta Rasul - Melaka Berselawat kat Stadium Hang Tuah. Tepat jam 7.15 pagi, kami berdua memulakan perjalanan ke Melaka Bandaraya Bersejarah sebab dah janji dengan Kak'A sekeluarga untuk meet kat Petronas lepas plaza tol Ayer Keroh dalam pukul 9 pagi macam tu. Kena awal sebab lepas pukul 10 Abg Rahim dah kena pi stadium untuk sound-check and rehearsal semua. Jadi, lepas meet kat tempat yang dijanjikan, aku pun follow-lah ke Bandar Hilir untuk ke hotel penginapan kami sekeluarga.

Sampai-sampai kat hotel je, terus diajak untuk bersarapan. Hah, bagaikan orang mengantuk disorongkan bantal-lah waktu tu. :P Lepas sarapan, kami terus check-in. Dan yang menariknya bila masuk bilik, bukak tingkap, boleh nampak laut yang terbentang luas saujana mata memandang. I love it!!! :L

   

Lepas Asar, kami sekeluarga pun bersiap-siaplah untuk ke stadium. Maghrib di stadium. Lepas Isyak dan ketibaan tetamu VIP, barulah majlis bermula. Qasidah, burdah & tausiyah. ALLAH! <3 (gambar sekitar majlis, boleh klik link nie, MALAM CINTA RASUL - MELAKA BERSELAWAT) Hampir tengah malam jugak majlis selesai. Kami sekeluarga sampai kat hotel pun hampir 1 pagi. Masa untuk berehat. :)


Pagi Ahad tu, lepas sarapan kami pun check-out. Sebelum masing-masing balik ke tempat masing-masing - aku & Bapak balik Segamat, Kak Watie & Kak'A sekeluarga balik KL - kami singgah di Bukit Beruang dulu. Beraya kat rumah abang sepupu. Masih lagi dalam bulan Syawal kan. ;) Kami gerak balik dah nak dekat pukul 1. Aku dan Bapak sampai rumah lebih kurang pukul 2.45 petang. Alhamdulillah! ^_^

   


Siwo Watie & 'Aisyah Humaira

Sebagai penutup, aku nak zahirkan kesyukuran aku pada Illahi sebab dah pinjamkan semangat yang kuat dan hati yang tatak (cekal) untuk memandu ke Melaka, bawa Bapak untuk bersama-sama dalam Majlis Melaka Berselawat kali nie walaupun pada awalnya aku memang tak punya keyakinan untuk memandu jauh sebab selalu drive kat sekitar bandar Segamat je. :|| Ditambah pulak jalan Segamat-Tangkak yang macam ular kena palu tu, lagilah buat aku kecut perut nak drive. xP Tapi, alhamdulillah, semuanya dipermudahkan-Nya. ^_^

"A journey of a thousand miles starts from the FIRST step." - indeed!
Aishah dah tak lagi takut-takut untuk tekan minyak! ;)

Sehingga bertemu lagi di entry yang akan datang ya.
Salam kasih sayang dariku, Siti Aishah.

Wednesday, 21 August 2013

Corat-coret Lebaran 2013

Bismillahirrahmannirrahim.
Assalamu'alaikum. Salam lebaran buat semua. :)

Hari nie dah 14 Syawal 1434H. Dah 2 minggu Ramadhan pergi meninggalkan kita untuk tahun nie. Masihkah kita meneruskan amalan-amalan yang kita lakukan disepanjang bulan Ramadhan yang lalu? Atau kita telah pun berhenti melakukannya? Sama-samalah kita muhasabah diri kita.

Baiklah, untuk entry kali nie semestinya aku nak kongsikan serba sedikit cerita riang ria raya aku bersama keluarga. Tak seperti tahun-tahun sebelumnya, pagi 1 Syawal kali nie aku tak amek tender isi kuih dalam bekas kuih untuk hidangan para tetamu. Kasik chance kat orang lain pulak yang buat kerja tu. ;) Dan alhamdulillah, tahun nie aku dapat pi solat sunat aidilfitri kat masjid jamek Kg.Jawa bersama-sama dua orang anak saudara aku - Hidayah dan Hazirah. Kami pi dengan satu kereta yang berasingan dengan yang lelaki. ^_^

Berbeza juga daripada tahun-tahun sebelumnya, lepas balik dari solat sunat hari raya, kami pi terjah dapur dulu pi cari makan. Hah, lepas makan barulah sesi bermaafan-maafan dimulakan. :h
Then, seharusnyalah sesi bergambar, kan?! 8) Ok, picture yang aku attach kat bawah nie adalah picture kegemaran aku untuk raya kali nie. :L

me and nephews - (from left) Hafiz, Hilman, Hakim, Haziq

Selesai sesi bergambar, kami sekeluarga gerak pi rumah Mbah - bapak arwah mak - kat Felda Medoi. Meriah sangat kat rumah Mbah sebab bibik2 dan paman2 semua balik beraya kat rumah Mbah tahun nie. Yang mana sepupu, yang mana anak buah pun dah jadi lebih kurang je waktu tu. Hah, masa tu lah baru sedar diri yang aku dah lama jadi SIWO rupa-rupanya. Al-maklum, setakat dengan adik-beradik sendiri, I'm always BIBIK. Ikut keluarga sebelah bapak pun, aku tetap BIBIK jugak. Keluarga sebelah arwah mak nie la baru boleh aku jadi SIWO. Hahahaha :P
(dah semakin tua aku ini nampaknya xP)


keluarga besar sebelah arwah mak

Habis kisah 1 Syawal.
Next, kisah malam 4 Syawal (Sabtu malam Ahad). Atas permintaan anak-anak, alhamdulillah, berjaya jugak diadakan majlis selawat secara kecil-kecilan kat rumah pada malam tu. Dimulakan dengan tahlil ringkas khusus buat arwah mak lepas solat Maghrib, yang kemudian disusuli solat Isyak berjemaah dan seterusnya bacaan serta alunan selawat ke atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW.


fokus pada Muhammad Bunyamin


Itulah sedikit perkongsian aku sempena lebaran tahun nie. Dan dikesempatan yang ada, aku ingin memohon ampun maaf zahir batin dari semua seandainya ada salah silap yang aku lakukan. InsyaAllah panjang umur kita jumpa lagi di entry akan datang, ya. :d

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI!!! ^_^

Usagi Sailor Moon - Pen Handwriting